I Home I Provence I Vaucluse I Sablet-dorp I Castel Sablet-vakantiedomein I vakantiewoning I wijninfo I aanvraagformulier I
wijnen

De streek van Sablet maakt deel uit van de "Cotes du Rhone".
Tot voor kort waren hoofdzakelijk de "Chateauneufs" gekend als de meest exclusieve wijnen van de streek. Dit is natuurlijk nog altijd het geval, maar de andere wijngebieden hebben enorme inspanningen gedaan en zijn op weg om minstens even bekend te worden. In werkelijkheid telt de streek van Gigondas - Vacqueyras - Beaume-de-Venise - Montmirail - Rasteau - Sablet een aantal domeinen die betere wijn maken dan de meeste Chateauneufs.

De oudste en nog steeds meest verspreide "cépage" is de grenache. Daarnaast vindt men syrah, cinsault, mourvèdre, enz... Men maakt hoofdzakelijk rode wijn, naast witte wijn en rosé.

 

Sablet is een kleine wijngebied en kent slechts één gemeente, te weten Sablet, afgeleid van het woord sable (zand).

In 1974 werd de AOC Côtes du Rhône Villages Sablet verkregen, die geldt voor rood, wit en rosé. Er is één coöperatie met de naam le Gravillas, met daarnaast ook nog circa twaalf zelfstandige bedrijven.
Het oppervlak van het AOC-gebied bedraagt slechts 130 hectare, terwijl er jaarlijks gemiddeld 5300 hectoliter wijn wordt geproduceerd. De rode wijnen overheersen;  deze zijn licht gekleurd, robijnkleurig en geuren naar fruit, viooltjes en zwarte bes. Het zijn typische bewaarwijnen, die circa 5-7 jaar op eiken vaten moeten liggen.
De witte wijnen zijn bleekgeel tot licht goudkleurig en geuren naar groene appel en versgemaaid gras; de afdronk doet denken aan kaneel, specerijen en vanille, ook geuren van kruidkoek vallen te bespeuren.
De witte –wijnproductie is klein. De rosés geuren naar framboos, aardbei en zijn fruitig; ze lijken veel op de rosés uit de Gigondas en moeten jong gedronken worden.

In Rasteau aan het gemeentehuis vertrekt een wandeling van 1,5 h door de wijnvelden. Onderweg vindt men borden met uitleg over de wijnteelt en wijnbereiding. In Rasteau gaat men prat op natuurlijk zoete rode wijn, le "vin doux naturel".

In de hele streek kan men OVERAL wijn proeven en kopen in de Caveau's. Meestal zijn die ook op zondag open, zeker in het seizoen.

In Sablet, in het "bureau de tourisme" op het dorpsplein aan "Café du Sport" kan men wijn van de streek proeven. Heel dikwijls heeft men een combinatie van restaurant en wijnproeven.


Terug I Home Editie 06/2019
pa. Beukenhofstraat 52, 101, 85270 Vichte, België - 0032/475/428091 theosmet@telenet.be