I Home I Provence I Vaucluse I Sablet-dorp I Castel Sablet-vakantiedomein I vakantiewoning I wijninfo I aanvraagformulier I

Vaucluse

De regio Vaucluse bezet het noordwesten van de Provence. Theaterliefhebbers vinden er elk jaar de weg naar het beroemde theaterfestival van Avignon. Golfliefhebbers weten de streek te smaken om de golfbanen, die sterk in het landschap verankerd zijn. Bij wielertoeristen staat de regio dan weer hoog aangeschreven, aangezien hij de thuisbasis is van de Mont Ventoux.

De Mont Ventoux is 1912 meter hoog spreekt op meerdere vlakken tot de verbeelding. Door de enorme variëteit van zijn natuur, die geklasseerd is als biosfeerreservaat door UNESCO. Door zijn overweldigend uitzicht, van de Alpen tot de Pyreneeën. En als kuitenbijter voor wieleramateurs en -professionals in de Tour de France. Nog mythischer werd de berg door de Britse wielrenner Tom Simpson, die er op 13 juli 1967 op een boogscheut van de top het leven liet.   

De eerste die zich aan de helse beklimming waagde, is volgens de legende de dichter Petrarca. Meer bepaald op 26 april 1336. Wat de Ventoux zo verschrikkelijk maakt, is onder andere de hevige mistralwind. Zijn tweedelige naam, die ‘wind' en ‘rondom' betekent, verwijst daar dan ook naar. Zowel in de winter als in de zomer ziet de berg er wit uit. In de winter door de sneeuw, in de zomer door de kalkachtige ondergrond. 

Daarnaast herbergt de Vaucluse nog een ander biosfeerreservaat van UNESCO, namelijk het regionale natuurpark van de Luberon. Dit gebied beslaat zo'n 60 kilometer in het zuidelijke deel van de Luberon. Hier is het landschap, dat zich uitstrekt rond de rivier Durance, eerder vlak en zacht. Meer naar het noorden bestaat de Luberon uit puntige heuvels, die maximaal iets meer dan duizend meter hoog zijn. Het gebied omvat drie bergketens: de kleine, grote en oostelijke Luberon. Tussen die bergketens liggen lieflijke dorpjes, die met hun authentieke charme heel wat toeristen van over de hele wereld weten te verleiden. In totaal is de Luberon ongeveer zeshonderd vierkante kilometer groot.  

 
  

Eén van de tot de verbeelding sprekende dorpjes is Roussillon. Zijn kleurige aanblik dankt het plaatsje aan zijn voormalige okergroeves. De kleurschakeringen van het oker lopen van geel, over kastanjebruin tot rood. Daarom wordt het gebied ook wel ‘Colorado Provençale' genoemd. Ook de huisjes van het dorp hebben die kleur gekregen, waardoor de magische uitstraling nog vergroot. Niet voor niets is het dorp opgenomen in de lijst van ‘Les plus beaux villages de la France'.

 
    Haar naam dankt Vaucluse dan weer aan Fontaine-de-Vaucluse. Vaucluse is afgeleid van ‘vallis clausa', wat ‘gesloten dal' betekent. Op het eind van dit ‘gesloten dal' komt de rivier de Sorgue te voorschijn. Al sinds de Oudheid intrigeert deze bron talloze schrijvers en dichters. Op de plaats waar ze aan de oppervlakte komt, maar ook in het reusachtige gangenstelsel onder de grond. Dit ‘impluvium' is zo'n 1240 vierkante meter groot, de bron is de enige plaats waar het water boven kan komen. Dat maakt haar tot de krachtigste van Europa en één van de belangrijkste ter wereld.      

Tenslotte hebben de Romeinen ook in Vaucluse meer dan hun sporen achtergelaten. De voornaamste overblijfselen van de streek zijn te zien in Vaison-la-Romaine. Zo is de brug over de rivier de Ouvèze meer dan 2000 jaar oud. Die verbindt de twee delen van de stad met elkaar.  


Terug I Home Editie 06/2019
pa. Beukenhofstraat 52, 101, 85270 Vichte, België - 0032/475/428091 theosmet@telenet.be