I Home I Provence I Vaucluse I Sablet-dorp I Castel Sablet-vakantiedomein I vakantiewoning I wijninfo I aanvraagformulier I

Sablet

Sablet is een kleine gemeente in het Franse departement Vaucluse (regio Provence-Alpes-Côte d'Azur) en telt ongeveer 1500inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Carpentras.

De oppervlakte van Sablet bedraagt 11,1 km², de bevolkingsdichtheid is 112,5 inwoners per km².

Sablet maakt deel uit befaamde "côtes du Rhône" gemeenten. Zij zijn bekend om hun mooie, rustige dorpjes en vooral om hun wereldbekende en minder bekende wijngaarden. Het centrum van Sablet is zeer aantrekkelijk en zeer mooi geconserveerd. Zeer zeker aan te raden voor een rustige wandeling tot aan het dorpsplein. U vindt er een dorpscafé-restaurant, 2 supermarktjen, 2 bakkers, een slager, een bankkantoor en een "Tabac". Bekijk vooral ook de mooie dorpsfonteinen. FOTOS OMGEVING

De bodem bestaat uit alluviale terrassen met veel grind- en rolstenen; de ondergrond bestaat uit zand, kalkrijke rode klei en rode zandsteen. Er heerst een mediterraan klimaat met van tijd tot tijd een flinke mistral. Die mistral is soms een beetje storend, maar langs de andere kant zorgt hij er voor dat het hier, in het seizoen meestal mooi weer is. Heel dikwijls heeft men regen boven de lijn LYON en eens men die voorbij is, stralende zon!

Sablet is niet alleen door de wijn bekend geworden. Het stadje noemt zich tevens boekenstad omdat er ieder jaar op de derde zondag van Juli een literaire boekendag wordt gehouden, die door meer dan honderd schrijvers en zeker  10.000 mensen wordt bezocht. Voor deze dag wordt in het dorp een speciale cuvée gemaakt die de bezoekers kunnen kopen; dus zowel promotie voor boeken en wijn.

Sablet ligt op 6 km van Vaison-la-Romaine, 25 km van Orange, 35 km van de Mont Ventoux, 50 km van Avignon en 100 km van Marseille.

Vlak in de buurt liggen nog Arles waar Van Gogh heeft geleefd en Saint-Rémy-de-Provence waar Nostradamus leefde.

In onder andere Orange en Arles zijn goed bewaarde Romeinse amfitheaters.

Sablet ligt letterlijk midden van wijngaarden. Dit is de streek van de befaamde Gigondas (10 km), Vacqueyras (15km) en Chateauneuf-du-Pape (15 km). Onze overbuur en onze naaste buur zijn wijnboeren en in Sablet zijn zeker 10 wijndomeinen.

Vanuit Sablet kan men naar hartelust prachtige wandelingen, fiesttochen en autotochten ondernemen. Enkele suggesties. Deze beschrijvingen liggen ook bij de toeristische info in de woning. Kan ook hier geraadpleegd worden als voorbereiding.

vanuit Séguret dentelles

Vanuit Sablet heeft men een prachtig uitzicht op de Dentelles de Montmirail.

Op een 5-tal km van Sablet (via Gigondas) ligt de start van een wandeling in de Dentelles. Van beneden ziet deze kam er inderdaad uit als een kantwerk. Men kan er prachtig wandelen en heeft een adembenemend uitzicht op de omgeving, onder andere ook op de Mont Ventoux - zie foto hiernaast
 
Op een 5-tal kilometer ligt het schilderachtige Séguret. Dit is een geklasseerd dorp. Het ligt als het ware tegen de bergen aangeplakt. Vanuit Sablet kan men hier naar toe wandelen of met de auto tot daar rijden. Men kan er rustig wandelen en er zijn prachtige terrasjes en restaurants. Van hieruit heeft men ook weer een adembenemend zicht op Sablet en de hele omgeving. Ook vanuit Séguret kan men verder de bergen inwandelen.  

Bereikbaarheid

Per auto: Sablet is goed bereikbaar vanaf de A7 (afslag "Orange Sud").

Met de TGV kan men kiezen tussen aankomst in Orange (op 25 km) of Avignon (ongeveer 1 uur). Als u tijdig reserveert kan u een zeer goedkoop tarief krijgen. Zoek een beetje rond en hou de reistijden in het oog. Er is veel verschil tussen de verschilllende uurregelingen.

Vliegen is mogelijk via "low-cost" luchthavens (Nimes en Marseille = circa 100km).


Terug I Home Editie 06/2019
pa. Beukenhofstraat 52, 101, 85270 Vichte, België - 0032/475/428091 theosmet@telenet.be